J luki tässä taannoin netistä japanilaisesta kylästä, jossa edellytetään asukkaiden lajittelevan jätteensä. Paikkakunnalla ei synny lainkaan ns. sekajätettä, vaan kaikki jäte lajitellaan omiin kategorioihinsa, joita on 32 tai 34. Harmin paikka, ettei tullut säilytettyä tiedonlähdettä, enkä ole googlettamalla sitä löytänyt. Mutta kommentaattorini Säätäjä-Sallapa löysi uutisen, joten lisään tähän linkin tästä kierrätyskylästä. Jutusta käy myös ilmi se, että tähtäimessä on vuonna 2020 päästä tähän täydelliseen jätteiden lajitteluun.
Olen tässä miettinyt, että kuinka monenlaista lajittelua meillä kotona tapahtuu.
Keittiön roskiksia on kolmenlaisia: sekajätettä, biojätettä ja energiajaetta varten. Onneksi näyttää siltä, että sekajätteeseen kertyy melko vähän lajiteltavaa. Näiden roska-astioiden tyhjennykseen löytyy myös taloyhtiöstämme isommat astiat roskakatoksesta. Näiden lisäksi lehdet ja pahvit,tölkit ja kartongit menevät omiin roskiksiinsa.
Taloudestamme syntyy edellä mainittujen lisäksi seuraavanlaista lajiteltua jätettä: kierrätykseen menevät pullot, väritön ja värillinen lasitavara, paristot sekä ongelmajätteet. Kävelymatkan päässä kotoa on onneksi sekä lähikauppa että lasin- ja paristojenkeräyspiste. Samasta paikasta löytyy myös UFF:n laatikko, jonne päätyvät meiltä käytöstäpoistetut, mutta vielä käyttökelpoiset vaatteet ja kengät.
Käytöstäpoistetut vaatteet ja liinavaatteet päätyvät siis uffille tai vaihtoehtoisesti jollekulle sukulaiselle/tutulle, kirpputorille tai kierrätyskeskukseen, matonkuteiksi tai käsityötarpeistoon.
Ongelmajätteet päätyvät välivarastoon kellariin. Sieltä ne pääsevät keräkseen: onneksi pääkaupunkiseudulla kerätään ongelmajätettä puolivuosittain. Yksi keräyspiste on aivan kotimme lähistöllä.
Muu käyttökelpoinen, mutta meiltä hylkytuomion saanut esineistö päätyy joko jollekulle sukulaiselle/tutulle, kirpparille tai kierrätyskeskukseen. Vain rikkinäiset esineet päätyvät sekajäteastiaan.
Erilaiset lehdet, mainoslehtiset, esitteet ja sen sellaiset tulee usein selattua ennen poisheittämistä sillä silmällä, että sieltä voi vielä jotain ottaa käyttöön: siis reseptejä, käsityö- ja askarteluohjeita, matkakohde-esittelyjä, kauniita kuvia (kortintekoaineksiksi)...
Kuinka monta noita meidän huushollin jätteenlajittelukategorioita siis onkaan?
lauantai 30. elokuuta 2008
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
5 kommenttia:
Moikka!
Kommentaattori palaa kehiin pitkähkön kiiruksessa tietokoneen käyttämisen jälkeen. En ole siis ehtinyt kuin lukea pikaiseen viime aikoina, mutta uteliaasti olen kyllä käynyt aina urkkimassa, mitä uutta on :)
Olipas jännä juttu tuo 34 lajittelun lajia, piti myös kokeilla onnea ja löytyi:
http://www.guardian.co.uk/environment/2008/aug/05/recycling.japan
Aika hyvällä mallilla teillä on lajittelu eikä varmaan jää paljon jälkeen siitä 34:stä! Meillä lajitellaan seuraavasti:
* käytetään tai säästetään mille vain voi käyttöä keksiä
* lasinkeräys
* metallinkeräys
* biojäte (oma komposti, kun ei enää kunnallisesti hoideta, grrr)
* ongelmajäte
* paperinkeräys
* poltettavat (tölkit, pahvipakkaukset ym.)
* alalajina maitotölkit, joita käytetty pöytäroskiksina kivalla kankaalla verhoiltuna; tosin viisaammat ovat tienneet sanoa, että maitotölkkejä saisi kotona polttaa vain kuumassa (saunan) uunissa
* sekajätteeseen kai sitten loput ja etenkin suursiivouksen yhteydessä, jolloin myönnän meidän heittävän kaatikselle roinaa vähän suruttomammin ja lajittelemattomammin kuin muulloin. ;) Energiajaetta ei ole, valitettavasti... En edes oikein tiedä, miten toimii.
Ilmaisjakelua kertyy kyllä hirmuista tahtia, ja niistä parhaiten pääsisi eroon ei mainoksia -lapulla. Mainokset olemme kuitenkin vielä pitäneet, mm. siksi, ettei meille tule muuten mitään sanomalehtiä.
Linkistä näyttää jääneen pala puuttumaan, joten tässä vielä:
http://www.guardian.co.uk/environment/2008/aug/05/
recycling.japan
Jaoin kahdelle riville siltä varalta, että kiikasti siitä.
Voi, kiitos S-S tuosta tiedonhaun tuloksesta! Minun pitäisi hallita homma jo työnikin puolesta. Pahkeinen! No, tuli täsmennystä siis, että kyseessä ei ollutkaan kaupunki vaan kylä ja muutakin tietoa asiasta.
Hyvin teillä näyttää myös tuo lajittelu onnistuvan. Omakotitalossa on vielä tuo ihanainen tulipesä, jonne voi palavaa tuikata.
YTV sen kertoo mitä energiajae (ihan kummallinen sana minun mielestäni) on (linkki kolmella rivillä):
http://www.ytv.fi/FIN/jatehuolto/lajittelu/
kodeissa/lajitteluohjeita/
energiajakeen_ominaisuudet.htm
Jos ei jaksa katsoa linkkiä, niin tässä poiminta sivulta:
Esimerkiksi seuraavat tuotteet [ovat energiajaetta]
atk-disketit (korput)
CD/DVD-levyt koteloineen
elintarvikkeiden, kuten juustojen ja leikkeleiden, muovikääreet
elintarvikkeiden muoviset pakkaukset huuhdeltuina, kuten kuten viili- ja jogurttipurkit, voi- ja margariinirasiat
kiriste- ja kutistemuovit
muovia ja paperia sisältävät pakkaukset
muovikanisterit ja -sangot, ämpärit
muovikannet ja -korkit
muovikassit, -pussit ja -kelmut
muovinarut
muovipullot, kuten kertakäyttöiset virvoitusjuoma-, mehu-, pesuaine- ym. pullot (pantilliset pullot palautukseen!)
muoviset kertakäyttöastiat
muoviset pakkausalustat ja -kotelot
muovivanteet (pätkittyinä)
pienet muoviesineet kuten tiskiharjat, kynien muovikuoret
styroksi (kalalaatikot poikkeuksellisesti sekajätteeseen)
vaahtomuovi
valokuvat ja negatiivit
virvoitusjuomakorit
Siis vaikka mitä sinne voi laittaa. Apua, huomaan, että me olemme laittaneet styroksiset kalalaatikot tähän kategoriaan, vaikka ei olisi pitänyt! No, aina oppii uutta!
Silmäiltyäni uudelleen tuota Guardianin juttua huomasin, että Kamikatsun kylähän on Shikokun saarella. Se on saari, jossa matkailimme J:n kanssa pari vuotta sitten. Kochin kaupunki, jossa olimme pari päivää, ei näyttäisi kartasta katsottuna olevan kovinkaan kaukana Kamikatsusta. Ehkä sinne pitäisi päästä käymään!
Ja vanhentuneet ja ylimääräiset lääkkeet apteekkiin.
Lähetä kommentti