lauantai 9. elokuuta 2008

Tuliunikkoja ja härkäpapuja

Lähes heinäkuun loppuun kasvimaa on tuottanut lähinnä vain silmäniloa. Oranssinkeltaisina hehkuvat tuliunikot ovat voineet tänä kesänä oikein hyvin. Joskus vuosia sitten sisareni sai minut innostumaan tästä vallan vaatimattomasta kukasta. Heillä sitä oli ollut kasvimaalla jo monena kesänä ja niinpä minäkin innostuin hankkimaan siemeniä ja istuttamaan näitä herttaisia kaunokaisia omalle maalleni. Tuliunikko on paitsi helppo hoidettava myös helppo leviämään. Niinpä kasvimaanaapureistani jo useammalla on pieni pehko näitä keltaisia kukkia omalla maallaan.

Ihanaa, että on silmäniloa, mutta onneksi kasvimaa on alkanut tuottamaan myös muuta satoa. Mustaherukoita olen jo kerännyt litroittain. Kesäkurpitsat ja härkäpavut sekä pensaspavut ovat nyt alkaneet tuottamaan satoa. Samoin olen jo nostanut jonkin verran perunaa. On niin ihana tehdä ruokaa oman maan tuotteista! Huomenna on lounaaksi tiedossa savivuuassa kypsennetyt oman maan kasvikset ja lisukkeeksi keitän kickherneitä ja teen salaatin. Avomaakurkut ovat vasta viikko sitten alkaneet kukkimaan. Toivottavasti tulee vielä lämmintä, jotta kurkut jaksavat kasvaa.

Viime aikojen runsaat sateet toisaalta kypsyttävät kasviksia, mutta toisaalta ne vaikuttavat kasvimaan kukkakantaan niin, että osa kukista näyttää lähes mätänevän paikoilleen.

1 kommentti:

Säätäjä-Salla kirjoitti...

Voi, unikot ovat mullekin kovasti mieleen. Idänunikot alkukesästä ovat kyllä komeudessaan vailla vertaa. Punainen väri on läpitunkeva ja kukka kaukaa katsottuna jännä, kaksiulotteiselta näyttävä pilkku vihreässä ympäristössään. Niiden kukinta vain menee ohi harmittavan nopeasti. Onneksi meillä on tänä vuonna joitain muita unikkoja, kylläkin toivottavasti myös tästä eteenpäin, koska ovat monivuotisia, ja niinpä saamme ihailla jonkinlaisia unikkoja koko kesän. Tuliunikkoja ei ole, harmi kyllä. Onpas ihana kuva sulla! Hienosti näyttävät kukkivan.

Meillä on tuo hyötykasviosuuskin nyt vähän jäänyt tänä vuonna. Marjoja on kerätty puskista ja perunoita maasta, mutta nyt on varret leikattu poikki, sillä meilläpäs on perunarutto! No johan tuo tuli tutuksi viime vuonna. Harmi kun ei ole kesäkurpitsoitakaan, ne kyllä maistuisivat. Useasti on ollut kompostin päällä. Mutta voi ihanuus, kohta onkin omena-aika! Viimeksi sää vei kukat eikä saatu yhtään hedelmiä, nyt puolestaan näyttäisi hyvältä. Jee!