maanantai 22. syyskuuta 2008

Tunnistatko kukan?

Ostin keväällä Kodin Anttilasta edullisen lootallisen kukkien sipuleita, mukuloita ja siemeniä. Tyrkkäsin kasveja kasvamaan kasvimaalleni sinne ja tänne. Useimmista ei kesän mittaan kehkeytynyt yhtään mitään, mutta kuvan hentoinen punakukkainen viehätys komistui päivä päivältä loppukesää kohden.

Loppukesästä aloin miettimään sitä, että onko tämä kasvi monivuotinen vai ei ja jos on, miten pidän huolen siitä, että minulla on sitä ensi keväänäkin kasvimaallani. Siinä vaiheessa olin jo tietenkin hävittänyt kukkalootan vyötteen eikä minulla ollut aavistustakaan tämän kasvin nimestä. Lähetin siis kuvan ystävälleni H:lle, joka on aikamoinen kasvien tuntija.

Ei aikaakaan, kun sain vastauksen, että kyseessä on Oxalis tetraphylla - Onnen käenkaali. Kasvi ei talvehdi, vaan sen mukulat on kerättävä syksyllä talteen ja säilytettävä talven yli viileässä paikassa. Kipaisin nopeasti kasvimaalle ja kaivoin kaikki mukulat talteen. Sopivan viileää paikkaa säilytykseen minulla ei ole, mutta ilokseni ystäväiseni sanoi, että voisin viedä mukulat säilöön heidän kellariinsa. Nytpä siis kuivattelen mukuloita parvekkeella ja vien ne sitten hoitolaan.

2 kommenttia:

Säätäjä-Salla kirjoitti...

Ihana kukkanen. Joo eipä ollut tuttu kukka, tosin aika paljon muistuttaa sellaista "punaista apilaa", kuten olemme sitä kutsuneet, jota pihallamme on. Anoppi sitä on antanut, oisko ollut juuri jonkin sortin käenkaali sekin. Siinä on mielestäni kolme lehteä per lehti :D ja väri yksivärisen tummanpunainen. Kukat ovat muistaakseni vaaleanpunaiset, voin muistaa väärinkin, ehkä olivat keltaiset. Se kyllä talvehtii ja leviää kivasti.

Saksi-Sadie kirjoitti...

Sallasein!
Kuulostaa siltä, että teilläkin on tosiaan jonkun sortin käenkaali pihallanne.

Laitoin muuten noita mukuloita kukkaruukkuun mullan joukkoon ja katson jaksaako onnen käenkaali kasvaa talvella siellä.