lauantai 13. syyskuuta 2008

Kulttuuripläjäys

Eilen illalla intensiivisen opiskelupäivän ja tyttären perheen luo tehdyn pikavisiitin jälkeen menimme J:n kanssa radion sinfoniaorkesterin konserttiin Temppeliaukion kirkkoon.

Oli aivan ihastuttava konsertti. Pärtin, Webernin ja Schubertin sävellyksiä. Suloinen nuori kapellimestari. Taitava kuoro. Hieno solisti.

Temppeliaukion kirkko tarjoaa upeat puitteet pimenevänä iltana pidettävälle konsertille.

Aina kun käyn kuuntelemassa live-musiikkia, harmittelen mielessäni, että miksen tule tehneeksi sitä useammin!

***

Kuluneen kuukauden aikana taide-/kulttuurielämyksiä on ollut viljemmaltikin. Kävimme katsomassa kanadalaista modernia tanssia, joka olikin vallan modernia: esityksessä tehtiin kovin paljon kaikkea muutakin kuin vain tanssittiin. Siis juostiin, puhuttiin, riisuttiin...Vaikuttavaa.

Kävin katsomassa uutta sirkusta. Ihanaa, erilaista sirkusta, jossa ei tarvinnut koko aika jännittää, onnistuvatko esiintyjät tempuissaan! Esiintyjät olivat ammattitaitoisia ja ohjelma koostui paljolti muusta kuin perinteisestä sirkuksesta, niinkuin uudelta sirkukselta voi odottaakin. Esityksessä vesi oli kiehtovalla tavalla varsin keskeisessä roolissa.

Taiteiden yönä kiertelin Helsinkiä sisareni kanssa ja koimme monenmoista: kuorolaulua Töölönlahden rannalla, näyttelyn taidegalleriassa, museon, populaarimusiikkia Senaatintorilla, ravintolakulttuuria...Oli mukava ilta, mutta olimme mielestäni viisaita, kun päätimme lähteä kotiin jo kymmenen tienoissa!

Viime viikonvaihteessa kävimme J:n kanssa katsomassa nostalgialeffan: Miklós Jancsón vuonna 1969 valmistuneen Vapauden tuulia. Näin elokuvan aikoinaan seitsemänkymmentäluvun alussa, enkä enää muistanut siitä juuri muuta kuin että siinä lauletaan ja tanssitaan. Laulamista ja tanssimista elokuvassa tosiaan on paljon, siinä sivussa nuoret innokkaat politiikan tekijät levittävät - tai yrittävät levittää - omaa aatettaan...

1 kommentti:

Säätäjä-Salla kirjoitti...

Onpas kulttuuririentoa tosiaan! Hiukan kateellisena täällä. Antto kävi tänään kaverinsa kanssa eläinmuseossa (= museot koluttu) ja kävin pari viikkoa sitten kaverin valokuvanäyttelyssä (= näyttelyt koluttu). :/ Eli siinäpä melkein se. No tarkoitus on pian katsastaa pari näyttelyä, mutta kyllä on tullut liian vähän kulturellia ohjelmaa kerättyä. Kuitenkin kummasti ilahduttaa lukea sun riennoista.

Elävä musiikki on kyllä sellainen juttu, että sen hienouden liian helposti unohtaa, ellei vähään aikaan koe. Kirkkokonsertitkin ovat usein maksuttomia (+ kolehti toki), niin että miksi ei tule mentyä?